Craciuneii sau sfintisorii sau colaceii - asa sunt numiti in
diferite zone ale tarii .
Ingrediente:
- 550g faina alba calitate superioara
- 1plic drojdie instant
- 125 ml lapte caldut
- 150 g zahar
- 80 g unt
- 1 lingurita sare
- 125 ml apa
- seminte de susan
- un galbenus de ou
Pasi de urmat:
1. Intr-un bol cerneti faina, adaugati sarea, drojdia uscata si zaharul. Apoi oul, untul, laptele si apa si framantati cam in jur de 25' pana se formeaza un aluat elastic si nelipicios.
2. Acoperiti aluatul cu un prosop si il puneti la crescut o ora sau doua.
NOTA: in camera trebuie sa fie foarte cald, altfel aluatul nu mai creste :)
3. Aici avem aluatul deja crescut il impartim in 20 de bucati egale, daca doriti mai mari ii faceti asa, si respectiv mai putini craciunei se vor primi.
4.Din fiecare bucata de aluat intindeti pe masa cu putina faina. Si acum sa va zic un mic truc: ambele capete ale ruloului le invartiti bine, una spre stinga si cealalta spre dreapta. Astfel craciuneii vor fi mai fermi si mai pufosi.
4. Pregatiti intr-un bol un galbenus cu 2-3 linguri de lapte pentru a-i unge deasupra inainte de a merge la cuptor.
5. Craciuneii deja au crescut i-am uns cu ou si lapte si i-am presurat cu seminte de susan.
6.Sunt nemaipomeniti de gustosi, si reci si calzi, cu orice bautura care va place sau asa simpli.
Pofta buna!
*****
Bravo, draga! Extraotdinar de frumosi si sigur foaaarte gustosi!
ReplyDeleteAstfel de cracunei as minca si eu, o sa incerc numaidecit receta.
DeleteIncearca! Sa-mi zici cum s-au primit ;)
DeleteTe asigur ca sunt foarte gustosi!;)
Deletemmmmmm treb de incercat...
ReplyDeletetreb de incercat mmmmmmmmmm
ReplyDelete