Friday 9 January 2015

CRĀCIUNEI

           Craciuneii sau sfintisorii sau colaceii - asa sunt numiti in
 diferite zone ale tarii .




Ingrediente:
- 550g  faina alba calitate superioara
-  1plic  drojdie instant
- 125 ml lapte caldut
- 150 g zahar
- 80 g unt
- 1 lingurita sare
-  125 ml apa
- seminte de susan
- un galbenus de ou








 Pasi de urmat:
1. Intr-un bol cerneti faina, adaugati sarea, drojdia uscata si zaharul. Apoi oul, untul, laptele si apa si framantati cam in jur de 25' pana se formeaza un aluat elastic si nelipicios.




 2. Acoperiti  aluatul cu un prosop si il puneti  la crescut o ora  sau doua.


NOTA: in camera trebuie sa fie foarte cald, altfel aluatul nu mai creste :)
 3. Aici avem aluatul deja crescut il impartim in 20 de bucati egale, daca doriti mai mari ii faceti asa, si respectiv  mai putini craciunei  se vor primi.
 4.Din fiecare bucata de aluat intindeti pe masa cu putina faina. Si acum sa va zic un mic truc: ambele capete ale ruloului le invartiti bine, una spre stinga si cealalta spre dreapta. Astfel  craciuneii vor fi mai fermi si  mai pufosi.

 4. Pregatiti  intr-un bol un galbenus cu 2-3 linguri de lapte pentru a-i unge deasupra inainte de a merge la cuptor.
5. Craciuneii deja au crescut i-am uns cu ou si lapte si i-am presurat cu seminte de susan.
6.Sunt nemaipomeniti de gustosi, si reci si calzi, cu orice bautura care va place sau asa simpli.

Pofta  buna!
                 *****

6 comments:

  1. Bravo, draga! Extraotdinar de frumosi si sigur foaaarte gustosi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astfel de cracunei as minca si eu, o sa incerc numaidecit receta.

      Delete
    2. Incearca! Sa-mi zici cum s-au primit ;)

      Delete
    3. Te asigur ca sunt foarte gustosi!;)

      Delete